Katolsk messe i Tenor kirkeruin i Eidsberg

Om lag førti møtte til den katolske messen i Tenor kirkeruin sist søndag.  Det gamle, velstelte kirkestedet og det gode været med sol og vindstille dannet en vakker ramme rundt gudstjenesten.
Denne messen var etter alt å dømme den første katolske messen på stedet siden reformasjonen.  Tre prester assistert av subdiakon celebrerte messen under de tunge løvkronene.  Sogneprest i St. Mikaels menighet i Fredrikstad, fader Tore Andreas Andersen, minnet i sin preken om at de samme messeleddene som tonet denne søndagen hadde lydt i den gamle Tenor kirke helt fra 1200-tallet av; vi forkynner den samme Gud og den samme Kristus som middelalderens eidsberginger vendte seg til i bønn og lovsang.  Det er den samme Kristus som i dag spør oss om hvor vi vil gå; med ham eller fra ham.

Kantor Anne Gunn Pettersen hadde både kor og orgel til rådighet. De frammøtte fikk høre så vel gamle, gregorianske melodier, som norske folketoner og ortodokse klanger.

Etter messen orienterte arkeolog Mona Beate Buckholm Vattekar om ruinen og utgravningene på stedet. Det hele ble avsluttet med kirkekaffe på Folkenborg Museum.

1 thought on “Katolsk messe i Tenor kirkeruin i Eidsberg

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s