Sammenhengen mellom synd og sykdom

En slik sammenheng som den disiplene hans formodet, avviste Jesus i Joh 9,3: «Verken han eller hans foreldre har syndet. Det skjedde for at Guds gjerninger skulle åpenbares på ham.»

Men på en annen måte er det allikevel en sammenheng mellom synd og sykdom, mellom synd og andre katastrofer. Les mer om dette i fader Tom Hængsles preken på 19. søndag etter Trefoldighet over evangelieteksten fra Johannes 9.

Fr. Tom Hængsle

3 thoughts on “Sammenhengen mellom synd og sykdom

 1. The Incarnation of God the Eternal Son as «the man of sorrows, acquainted with grief» whose life ended with an unjust execution, the death of a common criminal, is the great theodicy, the only possible theodicy.

 2. Du umistelige Gud.

  Du som troner over engleskarer og som vet nøyaktig avstanden mellom stjernehoper og galakser.
  Du som bor i det høye og ser ned i det dype,
  som lar flo og fjære ustanselige stige og synke
  og som bor hos den som er fattig i ånden.

  Spør vi i hele din skapning hvem du er lik er det ingen som kan svare. Spør vi Orion og Andromeda om de er skapt i ditt bilde rister de på hodet. Spør vi Jupiter eller Saturn eller ditt ypperste skaperverk, Jorden, hvem ligner dere, så kan ingen si: Gud.
  Heller ikke de mektige eikene eller palmene eller de raske antilopene eller de lekne delfinene eller ørnene høyt der oppe, ingen eller intet har fått den ære å være Guds bilde. Alle overgår de mennesket i alder, høyde, styrke, hurtighet og eleganse, men ingen av dem er verdiget å kalles Guds bilde.

  Men spør vi mennesket, dette dødelige kryp, denne opphopning av av lidenskap og lengsel, av dyd og last, av adel og morken ved, så hviskes det gjennom hele universet: Menneske – du er skapt i Guds bilde. Lenge før de ble til, var de til i Ham, det sanne menneske som er født av Faderen før alle tider og som steg ned i alt vårt ved Maria.

  Vet du menneske hva det er å være Gud? Du tenkte du da skulle bli stor og allmektig, så skjedde det motsatte. Du møtte en Gud hvis kongekrone ikke er av diamanter, men av torner. Hans vugge var en krybbe, hans dødsleie et kors. Han fant intet å helle sitt hode til da han vandret blant oss og ingen kunne han betro seg til.

  Likefullt skammet han seg aldri over å kalle oss brødre og søstre.

 3. Amen, Magne!

  «La dette sinn være i eder, som og var i Kristus Jesus,
  han som, da han var i Guds skikkelse, ikke aktet det for et rov å være Gud lik, men av sig selv gav avkall på det og tok en tjeners skikkelse på sig, idet han kom i menneskers lignelse, og da han i sin ferd var funnet som et menneske, fornedret han sig selv, så han blev lydig inntil døden, ja korsets død.

  «Derfor har og Gud høit ophøiet ham og gitt ham det navn som er over alt navn, så at i Jesu navn skal hvert kne bøie sig, deres som er i himmelen og på jorden og under jorden, Og hver tunge bekjenne at Jesus Kristus er Herre, til Gud Faders ære.» – Phillippians 2:5-11

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s