Hvorfor faste?

Å faste er å søke kontroll over den kraftigste av de kroppslige lidenskapene – sulten. Sulten, denne ubehagelige følelsen i magen som kommer på grunn av mangel på mat, driver oss til å spise. Likevel kan vi med viljen nekte å gi etter for denne trangen.

I de tradisjonelle kirkene er en slik faste en åndelig disiplin. Man øver opp viljen sin til ikke å gi etter for de kroppslige lystene. Med kjærlighet til Gud, og med et ønske om å gjøre hans vilje, trener man sjelen til å stå imot alt det som vil hindre oss i å ha et forhold til vår Skaper.

Slike åndelige øvelser er nødvendige for å utvikle sjelens muskler. Paulus sier det samme. Han undrer seg over hvorfor han ikke gjør det han vil gjøre, og omvendt. Hans medisin mot dette er å trene sitt indre liv som en atlet trener sin kropp. Det samme sier Kirken.

Likevel er fasten i seg selv ingen dyd. Det er kontroll over lidenskapene som er dyden. Fasten er bare middelet som ved Guds nåde er med på å styrke det sjelelige i en verden der menneskene sliter med å gjenvinne kontrollen over det indre livet.

 

 

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s