Er Bibelen Guds ord?

Bibelen er Guds ord. Ja, det er en påstand vi bare kan si ja og amen til. Gjennom Bibelen åpenbarer Gud sin gode vilje for oss, både i form av lovbud som setter grenser for mennesker og sikrer gode levekår for både sterke og svake blant oss.

Bibelen er imidlertid ikke det eneste skriftet som gjør krav på å være Guds Ord. Den har konkurrenter. De mest kjente er antakelig Koranen og Mormons bok. Hva er det da som gjør bibelen unik, og som gir den en autoritet som konkurrentene mangler? Dersom vi holder oss til de to jeg allerede har nevnt, har de som fellestrekk at de er gitt/diktert ord for ord til én bestemt, utvalgt person, muntlig eller skriftlig, enten i en ørkenhule eller på en høy fjelltopp, i begge tilfeller langt unna menneskers daglige, pulserende liv. I begge tilfeller hevdes de å være ordrette gjengivelser av en himmelsk original som er utilgjengelig, og som ingen siden kan etterprøve.

Bibelen har en helt annen tilblivelseshistorie. Bibelen er blitt til i en løpende dialog mellom Gud og mennesker, midt i menneskenes levende og pulserende hverdag … Les hele fr. Eyolf Kirill sitt foredraget om den bibelske kanondannelsen her.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s