Indre fred – om travelhet og samvittighet

Det finnes idag et utall kurs og metoder som skal hjelpe folk å takle travelhet og stress i eget liv. Det er som om travelheten skyldes en utenforstående kraft som vi mennesker bare må forholde oss til, akseptere, og gjøre det beste ut av. Jeg tror mange tenker at travelhet hører sammen med det moderne livet, en slags nødvendig konsekvens av å være menneske i en moderne verden. Som motgift kjøper vi oss stadig mer avslappende lenestoler, større hytter, finere sydenturer, osv..

Siden travelheten er et fenomen som de fleste erfarer i vår tid, må vi kunne spørre oss hvor dette kommer fra. Jeg tror vi må kunne si at travelheten er en del av en sirkel der produksjon og forbruk er viktige faktorer: Hva du kjøper definerer hvem du er, både gjennom eiendeler og utseende. Men et høyt forbruk krever produksjon, en produksjon som må øke hele tiden. Forbruk og produksjon er ikke negativt i seg selv, men du må velge i hvor stor grad du skal la deg lede inn i et mønster der du må arbeide mer for å kjøpe mer. Mange har drømmer om å eie mer eller ha høyere lønn, men vil det  gi deg indre fred?

Det kan være vanskelig å akseptere at din travelhet faktisk er ditt eget valg. Men du er ett fritt menneske og kan selvfølgelig selv velge hvor travelt du vil ha det. Du kan forsøke å bøte på problemet ved å fjerne symptomer som stress og uro ved å hoppe av for et øyeblikk; ta en ferie, eller gå på behandling. Dette er likevel fortsatt bare et ekstra forbrukerprodukt som skal hjelpe deg til å unngå å se det egentlige problemet.

Det egentlige problemet med travelheten er mangel på indre fred. Indre fred har å gjøre med måten  du lever ditt daglige liv på. Det har å gjøre med å kjenne etter, å leve i tråd med det du kjenner er rett eller galt. Denne følelsen av rett og galt kalles samvittigheten. Den kan pleies og styres i en god retning, eller den kan undertrykkes i lys av den ovennevnte sirkel av travelhet, produksjon og forbruk.

Noen trenger kanskje hjelp til å lokalisere samvittigheten etter et helt liv i travelhet. Man må lære å være stille og kjenne etter. Dette kalles å ransake sin samvittighet. Du ønsker kanskje å frigjøre den indre fred som en ren samvittighet gir fra alt som kan smake av moral og etiske regler. Men dette er  ikke mulig. Å leve i overensstemmelse med moralske verdier er avgjørende på veien mot å være et helt menneske. Derfor må du forsøke å unngå sinne og bitterhet, løgn og usannhet. Travelhetens runddans kan bare brytes hvis du slutter fred med din samvittighet, og lever i overensstemmelse med den. Samvittigheten er ikke av forbrukerkulturen, den er et vern for enkeltmenneskets integritet ovenfor de til en hver tid gjeldene politiske sannheter.

Uten samvittighet er det derfor umulig å finne veien inn til indre fred. Uten indre fred forsvinner også de grensene vi har mot travelheten i vår kultur. Jeg tror de fleste er enig i at vi ikke kan kjøpe oss til fred og indre ro. Derfor er det avgjørende at vi lar samvittigheten være vår veiviser i hvordan vi skal leve.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s