Festhelg i Stockholm!

2013-08-27 11.35.23Helgen 23.-25. august ble en ny milepæl i Den nordisk-katolske kirkes virke. Mange av oss var til stedes i Guddsmoderens Beskydds mission i Stockholm og fikk med oss vigslingen av Ansgar Mattias Holmqvist til eksorsist og innsettelsen av Rino Athanasios Eriksen og Franciskus Urban Sylvan til subdiakoner.

Biskop Roald Nikolai skriver dette om hva en eksorsist er for noe: «Eksorsist er et embete fra Oldkirken som i vår talemåte på engelsk kalles «Blesser». Det vil si at hans egentlige oppgave er å jage ut onde ånder ved f. eks å velsigne hus. I dag utgjør det hos oss et trinn – et hvileskjær – på stigen innenfor «minor orders», dvs på veien mot subdiakon. Det eneste en eksorsist i praksis gjør er å tenke på om han har frimodighet til å bli subdiakon!  Den eneste eksorsist med fullmakter i Hollywood-betydning er biskopen som i så fall må handle med største ansvarlighet».

Den nyvigslete subdiakonen Franciskus Urban sier dette på bloggen sin om hva en subdiakon gjør: «En subdiakon får verka vid altaret under gudstjänsten (den lägsta grad som får göra detta), men får där inte yttra något (då måste man vara minst diakon), utan endast handha rökelse samt vatten och vin (i därför avsedda kärl) och bära fram dessa till altaret från kredensbordet. Subdiakonen bistår diakonen i allt vad denne företar sig och i assistans för prästen vid altaret. Subdiakonen läser Epistel och Gradualet om detta senare inte sjungs».

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s