Spørsmålet om pavens overhøyhet


Patriarken saman med gamlepaven, Johannes Paul II. Foto: Det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel

Siste utgåva av det fortreffelege bladet STREK har eit eksklusivt intervju med dei ortodokse kyrkjene sitt overhovud, den allheilage økumeniske patriarken Bartholomeus. Det er verd å lesa i sin heilskap, men her kjem ein smakebit frå det som handlar om dei pågåande samtalane mellom pavestolen og patriarkatet. Det er gått 960 år sidan austkyrkja og vestkyrkja skilde lag, og likevel har patriarken von om full gjenforeining:

«Klimaet i dialogen mellom pavestolen og oss er godt. Det bes og arbeides – iherdig – fra begge sider. Og vi nedkaller veiledning fra oven. Vi er på vei mot full gjenforening. (…) Vi har kommet så langt at vi nå kan diskutere en av nøkkelhindringene – spørsmålet om pavens overhøyhet. Mange påstår at det bare er formalia, eller av ren akademisk interesse. Men det handler om kirkens natur. Det er et substansielt spørsmål. Og atmosfæren er god. Vi lærer hverandre bedre å kjenne. Vi er på vei mot full gjenforening.
– I din levetid? (patriarken er 72 år)
– Å, nei. Du vet, sånt skjer ikke på noen få år. Bare Gud vet når. Men når det skjer…
Han lar ordene henge. Et smil gløtter frem i munnvikene. – Ja, det blir en stor, stor glede.»

Øystein Lid

Advertisements

1 thought on “Spørsmålet om pavens overhøyhet

  1. It IS a question of the structure of the Church itself and, because the Church is the icon of the Trinity, also a question of what we believe about God the Blessed Trinity. Therefore, this question goes to the heart of the faith. There is, in fact, a direct connection between the filioque and this notion of papal supremacy.

    Norsk, fra Google translate:

    Det er et spørsmål om strukturen i Kirken selv og, fordi Kirken er ikonet av treenigheten, også et spørsmål om hva vi tror om Gud den hellige treenighet. Derfor går dette spørsmålet til hjertet av troen. Det er faktisk en direkte forbindelse mellom filioque og denne ideen om pavelig overhøyhet.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s