Fastelavn og karneval

I Sta. Sunniva kyrkje blei siste sundag før faste markert med fastelavnsbollar og eit lite miniatyr-karnival. Fader Roy Olav, som er veldig dyktig til å halda barnepreiker, kledde ut borna med ulike hattar og forklarte at karneval (tysdag før askeonsdag) betyr «farvel til kjøttet». Altså den siste dagen ein et kjøt før dei 40 fastedagane. Dei som klikkar seg inn på den store versjonen av biletet vil kanskje sjå at det ligg ein sjokolade på golvet – eller som fader Roy Olav sa det: Nei, det er ingen sjokolade, men ein fristelse!

fastelavnsundag, klikk på bildet for stor versjon

Vidare i preika: «Vi avstår fra mat i en eller annen form, for faste er uløselig knytt til det å ete. Det dreier seg om å avstå fra mat, for å temme lystene våre, for å bli sterkere til å motstå fristelsene og for å rense både kropp og sjel og slik la det døde såkornet som dagens evangelietekst snakker om få vokse opp.

I Markus 9.29 får vi høre historia om disiplene som ikke klarte å drive en demon ut av en mann. Jesus gir dem forklaringa og sier at dette slaget er det bare mulig å drive ut ved bønn og faste – han sier ikke: bare mulig å drive ut med bønn og mindre Se og hør-lesing eller bønn og bare svarte klær eller bønn og mindre TV-titting. Faste har med mat å gjøre og heilt konkret sier fedrene fra de første to hundre åra etter Kristus at faste er å holde seg unna mat på dagtid fram til den niende timen – som altså er klokka 15 – timen da Jesus utånda på korset.

Mi utfordring til dere nå i forkant av fasta som starer onsdag er derfor at vi i år kobler fasten til mat. Kanskje vi kan ta en av de tradisjonelle fastedagene onsdag eller fredag – eller helst begge dagene – og gjøre de til dager med bare vann fram til klokka 15? Dere vil bli overraska over resultatet – alt til ære for Faderen, Sønnen og Den hellige ånd.»

Advertisements

1 thought on “Fastelavn og karneval

  1. Tilbakeping: A fine Norwegian church | As the sun in its orb

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s