Faster, men biter og glefser

I denne fastetid: Hva er vitsen med forsakelse av mat om vi likevel biter og glefser?

Den hellige Johannes Krysostomos skriver: For det ville være noe av det mest absurde av alle ting å avholde seg fra lovlig mat på grunn av fasten, men å berøre med øynene det som er forbudt. Spiser du ikke kjøtt? La ikke lysten pirres ved hjelp av øynene. La øret faste også. Ørets faste består i å avvise ondt snakk og baktalelse. For det er sagt: ”Du skal ikke ta imot et falskt vitnesbyrd”. La munnen også faste fra skammelig tale og urettferdig kritikk. For hva hjelper det om vi avholder oss fra fugler og fisk; og likevel biter og glefser etter våre brødre? Den som snakker ondt fortærer kjøtt og blod av sin bror, og biter i sin nestes legeme. På grunn av dette kommer Paulus med det fryktelige utsagn: ”Men om dere biter og eter hverandre, da se til at dere ikke blir fortært av hverandre”.

(fra tidsskriftet OVER ALT nr. 1, 2003 s. 10 – 13)

Ingrid Maria Gjertsen

6 thoughts on “Faster, men biter og glefser

  1. Takk for denne teksten, Ingrid Maria. Eg synest han peikar fingeren på kva fasta eigentleg dreier seg om. Her er det ikkje snakk om verken fastereglar for reglane si skuld, billeg portvin, fisk for ein vestlending eller annan fariseisme.

  2. Retorikken er altomfattende vegan: ikke send kåte kjøttlige blikk, ikke begjære kjødelig sladder,ikke tappe menneskeblod med snakk, ikke verpe strid etc.

    Johannes Krysostomos og kompani er veganer i fasten.

  3. Jeg sluttet meg til det du sier dn.Ole. Vi tror at det veganiske/vegetariske indre som du peker på, henger sammen med det ytre. Derfor er visse typer matfaste (vegan/vegetarian) være med å underbygge det kjøttslige begjæret i vid forstand.

  4. Fasten er å unnslippe det animalske som hindrer vårt forhold til Gud. Motstykket til det animalsk er det fastende. Hvis det pornografiske representerer det animalske, så er vel den sunne fruktbarheten av mor og far fastende…

  5. Altså:Eden er vegan og samkvemmet til Adam+Eva er vegant før fallet. I fastetiden=vegantiden er regelen for det sunne ekteskapet å vegansex i samkvemmet.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s