Dovresynden

”Enige og tro inntil Dovre faller” er Eidsvolleden etter at riksforsamlingen ble avsluttet i mai 1814. Dovregubben lærte Per at den eneste forskjellen på troll og mann er at menneskene sier ”vær deg selv ” og trollene sier ”vær deg selv nok”. Trollenes egoisme er noe Peer har mye av, og derfor trives han i deres selskap. Egoisme er et av Peers mest fremtredende egenskaper, han er ”seg selv nok” og kunne sikkert vært det litt til.

Han forlater Solveig i den tro at han får det bedre andre steder, og hun uten ham. Han svikter og løper unna store avgjørelser, akkurat som Bøygen, som er en gjenspeiling av han.  For å komme inn i rettferdigheten er det nødvendig å forlate selskapet med den trollske illusjonen av selvforsynthet, denne dypt stikkende foreningen Adam og Eva lukket med Satan. 

Urettferdighet, frukten av ondskap, har ikke utelukkende ytre årsaker. Dets opphav ligger i menneskets hjerte, hvor frøene finnes av et gåtefullt samarbeid med det onde. Det skjedde etter at Adam og Eva ble forført av Satans løgn, brøt det hellige bud og snappet til seg den gåtefulle frukten. Det logiske i å stole på kjærlighet ble erstattet med mistenksomhet og konkurranse. Det logiske med å få og tillitsfullt forvente fra den Andre, ble erstattet med engstelig surring og handling på egen hånd. (1.Mos 3:1-6) Som en konsekvens oppleves en fornemmelse av urolighet og usikkerhet.  Mennesket må åpnes opp og løses fra sin fundamentale syndeskyld, en hjertes frigjøring: lukk deg opp ”EFFETA” (Mark 7:34).

Dovresynden i det norske folkedypet er sjelens dragning inn i Dovregubbens hall. Eidsvolledens kristenhumanistiske Norge ville løse det norske folk ut av fangenskapet i Dovrehallen. Den trygge samfunnsbyggingen oppmuntrer mennesker til ”å være seg selv i grunnen”, være frie, verdifulle og uavhengige. De som har løftet det norske samfunn opp, er menn og kvinner som har kastet Den Grønnkledde Burka…

 dn Ole G.

3 thoughts on “Dovresynden

 1. Hei! Jeg er dansk og kanskje derfor skjønner jeg ikke ret innleget dit. Hva er den Grønnkledde Burka? Det er også på sett og vis som om du ikke komemr med en løsning på problemet… Kan du forklare lite gran?
  mvh Rene

 2. I norsk folklore er Huldra grønnkledd: «Den Grønkledde» skjøgen, datter av Dovregubben.

  Motstykket er Solveig, forstått som Vår Frue: Maria.

  Ibsens Peer Gynt er som et norsk Epos å regne, obligatorisk lærestoff for alle norske…

  Motstykket er Solveig

 3. Jeg mener videre at kvinner for sin bluferdighets skyld kan kle seg tekkelig, men heldekkende hodeplagg i det offentlige rom er et religiøst hinder for å åpne seg for friheten vunnet i frelsesverket. Helt konkret fanger burka og niqab ikke bare kvinnene inn som individ, men undergraver vår samfunskulturelle frihet.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s