Frykt og fasinasjon

 

Den kjente religionssosiologen Rudolf Otto definerte «det hellige» som mysterium tremendum et fascinans – et mysterium som skaper frykt og fascinasjon. Mennesket søker etter det hellige for å finne en mening med sin tilværelse. Uten det hellige mister religionen sin kraft og tiltrekning. Dette er en sosiologisk og psykologisk innsikt, uavhengig av hvorvidt et trossystem er sant eller usant ut fra et teologisk perspektiv.

 

Når vi i det etterkristne Norge etter hvert vil spørre oss selv; «hva som gikk galt med kristendommen i vår land?», vil trolig fraværet av det hellige være et meget sannsynlig svar. Det hellige er et mysterium som er skremmende. Når man forsøkte å gjøre religionen akseptabel for hvermansen mistet man samtidig det skremmende ved mysteriet. Dermed glapp hele mysteriet også, når vi akkurat var på vei til å gripe det. Den som ønsker å fange og formidle det mysterium som verken kan fanges eller formidles har trolig ikke erfart mysteriet selv. I etterpåklokskapens lys (hvis det er noe lys der..) ser man kanskje at prester og teologer som ikke selv har møtt og erfart det hellige heller ikke kan formidle tro på at noe slik faktisk finnes. En teolog er jo tross alt «en som ber».

 

Rudolf Otto pekte på sammenhengen mellom frykten og fascinasjonen. Denne sammenhengen ser vi tydelig i dagens Norge, der folks religiøse fascinasjon ikke er til den bestående etablerte og tolerante kristenhet, men til en religiøsitet der fornuft og rasjonell tenkning ser ut til å spille en svært liten rolle. Det er det mysteriøse som tiltrekker, det skremmende ukjente. Derfor skal vi som katolske kristne også frimodig forkynne Mysteriet for all verden, men først etter å selv ha erfart det hellige. Og det er forøvrig heller ikke nødvendig å fremstå politisk korrekt og «mainstream» for å vinne terreng for kristen tro – tvert imot. Kristendom er annerledes og kan nå kun overleve i vårt land som noe helt annerledes.  

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s