Søk gleden! – en parole for fastetiden

 

Hva skal vi lære i fastetiden? Vi skal selvfølgelig følge Jesus på vei til korset. Samtidig skal vi forventingsfullt se frem til at mørket på Langfredag viker for Påskemorgens røde. Sorgen ender altså i glede!

 

Det neste spørsmål blir da: Hvis gleden allerede er gitt på forhånd, hvorfor da all møyen med selvdisiplineringen underveis? Som pedagogisk prosess skal vi i fastetiden lære å se hva gleden har kostet Frelseren. På det grunnlag kan vi lære å skjelne mellom sann og falsk glede i vårt eget liv. Ordet fristelse brukes gjerne om alt som kan avspore et forsett. Den egentlige fristelsen i livet er å velge kortsiktig ”fornøyelse” istedenfor gleden hos Gud.

 

Kirkefaderen Augustin forklarer det slik for seg selv: ”Jeg mener slett ikke, – jeg din tjener som bekjenner for deg – at jeg er salig ved alt jeg kan glede meg over. Nei, langt ifra! For det finnes en glede som de ugudelige ikke får del i; men den skjenkes dem som tilber deg for din egen skyld og ha sin glede i deg. Og dette er det salige liv: Å hå sin gledes mål og kilde og grunn i deg. Dette og intet annet. Men de som tror at det er noe annet, de søker en annen glede, som ikke er den sanne. Dere vilje kan likevel ikke oppgi et eller annet bilde av gleden.” (Bekjennelser, bok X:22)

 

Det gale, forklarer Augustin oss her, er ikke ønsket om glede, men å søke gleden på feil måte og på feil sted. Så la oss da gjennom forsakelse og åndelig disiplin vinne klarhet om den sanne glede!

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s