Issos

 

I slaget ved Issos 330 f.Kr tapte Darius III med sin 100.000 man (20000 falne) store perserhær mot Alexander den stores 40.000 mann (7000 falne) makedonerhær.  Dette innledet slutten til det enorme persiske rike, og nå vokste det makedonske rike frem under Alexander den store. Selv om dette slaget i seg selv ser både lite og fjernt ut for oss i dag, var det i slaget ved antikkens Issos datidens historie forandret.

 

Natten til år 1 e.Kr. tok hærskarens stjerne opp kampen mot mørket på jorden ved at Guds evige lys tok bolig i et lite barns skikkelse, blant mennesker som kan dø. Guds inkarnasjon i Jesus Kristus innledet frelsesslaget som ble vunnet år 33 e.Kr.  da han sto opp fra de døde fordi Han var Gud i et legeme.

 

Vår verden så vel før som i dag, er en verden av kamp og krig. Det er den daglige og forutbestemte kamp som foregår mellom lys og mørke når solen stiger eller synker. Når stillheten i dette slag gir oss distanse og ryster våre liv på plass da lærer vi å bry oss om det som er langvarig og har betydning.

 

Et slag i Norge nå er om den kristen liberale ytringsfriheten. Regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafens beskyttelse av kristendommen fordi den er avleggs, men vil legge inn beskyttelse av muslimers sensitivitet i rasismeparagrafen. Denne pakken av dyp og alvorlig etisk krise, er ikke fra ”julenissen” – St. Nicholas!

 

dn Ole G.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s