Hode og hjerte

 

En som kalte seg en glad pietist sa en gang at noen ”hadde trua sitjande tolv tommer for høgt,” og illustrerte med å holde hånda høyt over hodet. Selv mente han at troen måtte sitte i hjertet.

 

Johann Arndt (f. 1555), en felleskirkelig mystiker og forløper for pietismen, skrev om bønnen som vei til kunnskap og visdom:

 

”Så er det jo også to måter å oppnå visdom og kunnskap på. Noen når det ved å lese og disputere meget, og dem kaller man lærde. Den andre måten er ved kjærligheten og bønnen, og disse folk kaller man hellige. Det er stor forskjell på disse to. De første er, når de ikke øver kjærligheten, stolte og oppblåste. De siste derimot er fornedrede og ydmyke. På den første måten vil du ikke finne den innvortes og skjulte skatt i deg, men på den andre måten vil du finne den.”

 

Johann Arndt skrev en hel bok om akkurat dette, se bind 3 av ”Den sanne kristendom”. Arndts ”Den sanne kristendom” har vært den mest utbredte andaktsbok i norske hjem på hele 1800-tallet og langt ut på 1900-tallet. H. N. Hauge og haugianerne, ”lesarane”, de som utgjorde den egentlige pietismen her i Norge, brukte denne boka flittig.

 

Ingrid Maria

2 thoughts on “Hode og hjerte

 1. Veldig sant det der. Kunnskapen oppblåser, kjærligheten bygger. Utenfra kan hellighet og egenrettferdighet ha nesten samme farge, for et utrenet øye kan det se likt ut, men hos den ene løper fargen innefra og ut, hos den andre skaller den av ved første prøvelse.

 2. Takk for kommentaren. Du ser ut til å ha et trenet øye. Paradokset er jo at det som ser fint ut ikke er så fint likevel, og det som ser smått og uanselig ut kan vise seg å være der skatten egentlig ligger gjemt.Frelseren selv, der han lå i en stall, er det ypperste eksempel.
  «Der låg han med høy til pute
  og gret på si ringe seng,
  men englane song der ute
  på Betlehems aude eng»
  Hyrdene, ikke særlig ansett de heller, forsto, det gjorde også de fremmede, vismennene fra østerland. Og Maria, utstøtt ungjente og Frelserens mor.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s