Mer blod og gørr til barna!

 

Sult, flukt og voldtekter. Mediabildet er fullt av reportasjer om katastrofen i Kongo. Vi eksponeres for bilder og store typer på fremsiden av landets aviser, på internett og på TV. Barna blir også objekt for en slik eksponering, uansett om dette er medias intensjon. Derfor tar barnehager og skoler opp med barna hvordan de opplever å være vitne til lidelse. Barna får med seg mye fra voksenverden.

 

Paradoksalt blir det derfor når det parallelt med katastrofedekningen fra Kongo, raser en debatt i den kristne dagspressen om historien om Noah skal tas bort fra nye barnebibler. Bibelforsker Kristin Moen Saxegaard mener historien ikke passer for barn. Hun frykter at barn får et galt bilde av Gud når dette er en av de første bibelfortellingene de møter. En lignende sak var oppe for noen år siden, det gjaldt fremstillingen av Abrahams offer i Spjelkavik kirke. Biskop Odd Bondevik mente dette var for sterk kost for barna.

 

Jeg betviler ikke disse teologenes ønske om å ville det beste for barna. Spørsmålet er imidlertid om det er moralsk riktig av voksne å frata barn muligheten for å tolke smerte og lidelse i lys av en større historie, slik vi kjenner dem fra bibelen. Det er disse eksistensielle historiene som skaper vår virkelighet. Historien om Noah og Abraham viser at Gud bryr seg om menneskers smerte og at han tar menneskenes problemer på alvor. Det at Gud bryr seg med problemer, at han lar seg be til, at han angrer og gir løfter – alt dette er anfektende for de voksne mer enn barna. Barn skal ikke skades av voksnes trang til rasjonalisering og kontroll. Overbeskyttelse av barn fører sjelden med seg noe godt. Skjerm derfor ikke barna for den bibelske åpenbaring, men stå sammen med dem og se sammen med dem det som er vanskelig. Man kan ikke beskytte barn mot de vanskelige spørsmål om lidelse; spørsmålet er hvordan man lærer dem å takle dem.

 

fr. Johannes

Advertisements

2 thoughts on “Mer blod og gørr til barna!

  1. Mennesker dør. Ikke bare i Kongo, men ellers i verden og i Norge og blandt slekt og venner faller folk fra. Ingen kan skjermes fra døden. Historiene om Abrahams slekt og om Noa, gir barn og voksne håp om at Gud tar menneskets forderv på alvor og gir liv til alle som følger Han. Må Gud gi oss tro på håpet.

    dn Ole G.

  2. Jeg er 110 % enig både med fr.Johannes og dn Ole G.sin kommentar. Livets realiteter skal ikke holdes skjult for barna,hvilket sjokk når realitetene oppleves etterhvert. Det paradoksale er som du sier Johannes, skjerming mot de bibelske historiene. Selv vokst jeg opp før fjernsynet, og bildedintrykkene kom stort sett fra bøker, blader,filmer og lysbilder på bedehuset og et skjeldent kinobesøk. Det hele er milevidt fra dagens bildeflom. Kan huske at på skolen ble vi blendet av de store bildeplansjene fra bibelhistorien.Vi syntes selvfølgelig det var fælt med den store kniven Abraham holdt over Isak. Men Gud grep jo inn. Gud var der og Gud er her. Det må barna få vite.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s