Hva gjør jeg når jeg elsker min Gud?

 

Spørsmålet stilles av Augustin, den store kirkefaderen. Spørsmålet er naturlig relevant for alle som bekjenner seg til «kjærlighetens religion». «Den som ikke elsker, kjenner ikke Gud», sier apostelen Johannes (1. Joh 4,8). Kjærlighet er en sann målestokk på tro. Hver historisk, sosial og kulturell struktur, enhver institusjon må måles mot kjærligheten. Til og med religionen selv – jeg er fristet til å si – spesielt religionen selv. Likevel, det å elske Gud markerer ikke et endelig svar på hva det vil si å være troende. Utsagnet markerer et utgangspunkt, ikke et endelig svar. Det staker ut en vei å gå.

 

Hva vil det så si å elske Gud? Man kan ikke vite dette sikkert, like lite som man kan definere kjærligheten slik vi erfarer den. Kjærligheten unndrar seg definisjon. Hvis vi tar utgangspunkt i den menneskelige erfaringen av det å elske, kommer vi likevel et lite stykke på vei. Hva vil det si å elske, i dagligtale? En mann spør en kvinne; «elsker du meg?» Etter en lang pause og grundig vurdering svarer hun; «Ja, delvis. I spesielle omstendigheter. Inntil et visst nivå». Alle forstår at denne stakkars mannen ikke erfarte kjærligheten, og at et slikt forhold ikke kom til å fungere. Kjærlighet er målestokken, og det eneste målet for kjærlighet er kjærlighet som ikke kan måles (Augustin). En av karakteristikkene til kjærligheten er at den er betingelseløs. Derfor heter det også i vigselsritualet: I gode og onde dager.

 

På samme måte er det med folk som elsker jobben sin. Det å elske jobben, betyr å gjøre jobben, la den komme foran andre ting. Kjærligheten er handling og kan ikke løsrives fra handling. Gud er kjærlighet fordi han har handlet i menneskets historie. Mennesket elsker Gud når det betingelseløst fullstendig overgitt til Ham gjør hans gjerninger i verden; å elske sin neste som seg selv.

 

fr. Johannes

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s