Korleis utrydde kyrkja…

 

På amerikareisa mi til Sverige for ei tid tilbake, fekk eg fortalt ei interessant historie frå dei indre krinsane av det svenske politiske systemet. Mannen som delte denne topphemmelege informasjonen, var ein  anerkjent personlegdom innan svensk kyrkjeliv. Han er no i dekning på ein ukjent  stad i Sverige i frykt for svenske etterretningsagentar.

 

I alle fall starta det heile i Russland tidleg på 2000-talet. Vladimir Vladimirovitsj Putin var framleis president og Den russisk-ortodokse kyrkja var på sterk frammarsj. Dette var noko som presidenten mislikte. Han var tidlegare KGB-agent og hadde sett at kommunismen i over 70 år hadde prøvd å knekke kristendommen utan å lukkast. Putin var rådvill og tusla rastlaus rundt i Kreml utan idear for korleis han skulle knekke desse religiøse fanatikarane.

 

Då var det nokon som kviskra han i øyret at ein kanskje burde sende ein delegasjon til det svenske sosialdemokratiet. Dei hadde lukkast i å utrydda kristendommen, så her kunne dei nok få gode råd. Russarane gjorde så, og i ly av mørkret landa det ein vintersdag ein delegasjon diplomatar frå aust på Stockholm-Arlanda Airport. Dei vart i all løynd eskorterte til regjeringskvartalet for samtalar med regjeringa.

 

Etter ein kort lunsj med russisk vodka og svenske smørgossar, kom dei i gang med kyrkjespørsmålet, og det svenske sosialdemokratiet hadde gode råd. ”Det enkle er ofte det beste”, sa dei. ”Gje kyrkja gode økonomiske vilkår og god lønn til prestane, så vil de vere kvitt problemet innan kort tid”. Russarane vart overlukkelege over rådet og reiste tilbake til moderlandet. Det var etter denne hendinga at russiske presidentar byrja å gå i kyrkja igjen…  

 

Roy-Olav

Advertisements

9 thoughts on “Korleis utrydde kyrkja…

 1. Noe av grunnen til at Rusland ble ortodoks var ikke det prakten (som koster mye penger)? Så det rådet virker kansje bare i protestantiske land.

 2. Hei Rudie!
  Vel, historien var egentlig en vits jeg hørte i Sverige som jeg utvidet litt. Ja, det at Den russisk-ortodokse kirken fremdeles vokser, taler nok imot historien 😉

  Hei Thomas!
  Nei, absolutt ikke. Tvert imot.

 3. Roy Olav eller noen andre. Skulle gjerne visst litt mer om NKK. På konvertittbloggen så tar Mishka opp at DKK ønsker at statskirken skal komme tilbake til Luther. Noe jeg har hørt ganske ofte i det siste.
  Jeg har vært noen ganger i NKK men vet veldig lite egentlig allikevel.
  Dere får gjerne kommentere her: http://konvertitt.wordpress.com/2008/11/07/informasjonskurs-5-kurskveld/
  Eller skrive et innlegg… om hvorfor NKK finns og hva dere ønsker. Om Luthers teologi. Følger dere den, eller har dere gått vekk fra den. Hva har dere gått vekk fra i tilfelle?
  Det hadde vært kjelt å få vite mer om dere.
  mvh. Rudie

 4. Kjære Rudie!

  Takk for din forespørsel. Det du gjengir fra Misha at vi skulle ønske at statskirken måtte vende tilbake til Luther, er for såvidt riktig nok. Hvis man først skal være luthersk, bør man vel være det på ordentlig?

  En annen sak er at vi i NKK ikke identifiserer oss mer statskirken enn hva vi tenker om f. eks. Baptistsamfunnet. Det finnes gode troende mennesker begge steder, men vårt læremessige standpunkt er anderledes og våre gudstjenester er forskjellig.

  Forenklet sagt står NKK læremessig nært til ortodoksien, idet vi slutter oss til den udelte kirkes tro i det første årtusen. På samme tid er vår liturgiske ordning den vestlige, slik at gudstjenstefeiringen i det store og hele samsvarer med det romersk-katolske mønster. Som gammelkatolikker er vi altså en «ortodoks» kirke med vestlig ritus.

  Du kan lese mer om dette på våre hjemmesider http://www.nordiskkatolsk.no Det finner du også adresser, hvis du skulle ønske personlig kontakt.

  Mgr. Roald Nikolai

 5. Takk for informasjonen Mgr. Roald Nikolai!

  Jeg har lest deres hjemmesider, men jeg vil gjerne vite mer. 😉
  Får av og til problemer med koblingen Luther og den ortodokse kirke. Fjernet ikke Luther klostervesenet, ikoner, bønn til helgener bl.a?
  Hvor ekumeniske er dere?

  mvh. Rudie

 6. Mgr. Roald Nikolai
  Jeg glemte å nevne at vi har hilst kort på hverandre. I Sarpsborg. Jeg hadde med min datter Sunniva.
  Det var hyggelig å hilse på deg. Og jeg trives veldig godt på messe der.

  Guds velsignelse!

 7. Kjære Rudie!

  Takk for din interesse og din hilsen!

  Hva angår vårt forhold til lutherdommen, så har Luther ingen læreautoritet hos oss, men mangt og meget av det som han skrev, kan selvfølgelig stadig leses med utbytte.

  Men vi deler ikke Luthers billedforståelse. Luther forstod nemlig bildene i kirken rent pedagogisk som en slags hjelpende illustrasjoner som er nødvendig for dem som ikke klarte å få med seg alt som ble sagt fra prekestolen. Bildene ble derfor undertiden fjernet, så ikke den utvortes skjønnheten skulle avspore tilhørernes oppmerksomhet fra predikanten og hans tale.

  Som gammelkatolikker er vi i NKK forpliktet på billedforståelsen i Det 7. ekumeniske konsil i 787. Her heter det: «Hva øret hører i evangelielesningen, ser øyet i ikonet.» Med andre ord – ikke bare prekenen, men også bildet virker forkynnende. Ikonene er «jordiske bilder av himmelske ting», slik vi leser i Hebreerbrevet.(9:28)

  Men selvom vi altså ikke deler alle lutherdommens lærepunkter, bruker vi med glede den lutherske salmeskatt. De store lutherske salmedikterne har etterlatt «perler» til bruk i alle kirkesamfunn.

  Ellers er du hjertelig velkommen til å ta ny kontakt med menigheten i Fredrikstad. Dine spørsmål besvares kanskje enklest i en samtale.

  Alt godt ønskes deg og din datter.
  Mgr. Roald Nikolai

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s