Kunsten å dø

Min morfar døde for noen år tilbake. Han hadde ventet lenge på dagen. De siste ukene før han døde, fikk jeg være sammen med ham. Han var opptatt av de vesentlige spørsmålene i tilværelsen, meningen med livet og hva som skjer med dem som dør. Jeg hadde mannet meg opp til å fortelle om Jesus, og hva hans død og oppstandelse betyr for oss. Jeg skulle forkynne for min morfar! Han skulle få en trygg reise til himmelen, og jeg skulle være hans veiviser. Det er underlig hvor nært hovmod og fromhet står hverandre. Alt ble i hvert fall snudd på hodet. Jeg klarte ikke å si noe, men han sa meg mye. Når endelig den ”rette” anledningen bød seg, veltet jeg matbrettet hans og dermed var sjansen spolert. Jeg følte virkelig at jeg hadde sviktet. Jeg som hadde studert teologi, jeg som visste hva nåde var, jeg som trodde jeg hadde skjønt det, fikk ikke frem et eneste ord.

Min morfar lærte meg fra sykesengen hvem den ”milde Jesus” er. Han viste meg en Gud som møter mennesket, ikke bare gjennom ord, men også gjennom hellige handlinger. Nattverden var derfor viktig for min morfar. Jesu legeme og blod beredte hans kropp og hans sjel på reisen hjem til Gud. Nattverden, som av de gamle kirkefedrene ble kalt ”udødlighetens legemiddel”, var riktig medisin for min morfar. Nå var han klar. Nå ville han møte Jesus ansikt til ansikt.

Døden er på mange måter samfunnets siste tabu. Vi liker ikke å snakke om den, selv om bortgangen rammer oss alle. Kirken har gjennom historien alltid tatt døden på alvor. I kveldsbønnen, som synges i alle klostre over hele verden, kommer dette til uttrykk. ”Herre! nå lar du din tjener fare herfra i fred, etter ditt ord; for mine øyne har sett din frelse.” (Luk 2:29-30).

Min morfar så Herrens frelse i nattverden – ja, han så Herren selv. Jeg så Jesus i min morfar.

Kim

Advertisements

4 thoughts on “Kunsten å dø

  1. Dette var både godt og vakkert.
    Blir også minnet om følgende fra hebr. 13,7: Legg merke til den utgang deres livsferd fikk, og følg etter dem i deres tro.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s