Sjåfør eller prest?

 

Jeg har nylig begynt som drosjesjåfør i Trondheim. Dette yrket har fått meg til å reflektere over dette med presten som åndelig veileder. Som drosjesjåfør skal man kjøre folk dit de selv ønsker seg. Helst den korteste og enkleste veien. Passasjeren bestemmer selv målet. Målet for turen kan være nærmest hva som helst og hvor som helst. Betalingen må passasjeren selv sørge for, og taksameteret går så lenge passasjeren sitter i bilen.

 

Åndelig veiledning i den kristne tradisjon fungerer radikalt annerledes. Målet er bestemt på forhånd; det er menneskets frelse. Veien er også bestemt; det er livet i Jesus Kristus. Denne veien kan i perioder oppleves både lang og tung. Jesus kaller denne veien for «den smale vei.» Og betalingen? De som følger Jesus får ikke bare et meningsfullt liv her på jorden, men de er også lovet «evig liv» i Gud.

 

Det såkalte kristen-Norge har mange ledere som fungerer som åndelige drosjesjåfører. Den troende kan selv velge veien og målet, så lenge det føles rett. I teologiutdannelsen blir prestestudentene lært opp til å spørre «Hva synes du selv?». 

 

Den kristne tradisjonen lærer oss imidlertid at presten ikke er noen åndelig drosjesjåfør. Jesus er selv «veien, sannheten og livet» (Joh. 14, 6), og den troende er kalt til å følge Jesus i ett og alt. Veien og målet kan derfor ikke forandres etter personlige preferanser og ønsker. Kristen veiledning må ha sitt utgangspunkt i dette, og hjelpe den troende til å gå videre på den veien som Gud har utvalgt.

 

 

fr. Johannes

Advertisements

3 thoughts on “Sjåfør eller prest?

  1. Fint innlegg du har skrive, f. Johannes. Ny røynsler føder nye tankar, kan ein vel seia…

    Tykkjer elles du er tøff som tek til med det du og familien din gjer no. Må Gud velsigne dykk og misjonsarbeidet i Trondheim!

  2. Du blir ingen åndelig taxisjåfør,men en mobil åndelig veileder. Lykke til med arbeidet i Trondheim ,heldige er de som kommer i din drosje. De har jammen sjangs til å finne Veien heim.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s